3D lasersko skeniranje dijela Velikog Kornata za potrebe istrage kornatske tragedije

Vektra d.o.o. iz Varaždina sudjelovala je koristeći ILRIS 3D laserski skener u jedinstvenom i vrlo zahtjevnom projektu detaljnog prikupljanja 3D prostornih podataka dijela otoka Velikog Kornata. Ovaj projekat predstavlja značajan pomak u suradnji geodetske znanosti i forenzike. Zahvaljujući najvećem dinamičkom dometu i do 2km, visokoj točnosti na velikoj udaljenosti, visokoj rezoluciji i ostalim tehničkim karakteristikama ovaj uređaj i metoda predstavljaju jedino rješenje za ovaj projekat. Detaljan prikaz svakog najmanjeg detalja na tako velikoj površini objedinjuje odlične Optech LIDAR hardverske karakteristike, pažljivu organizaciju i primjenu više sofisticiranih programskih paketa za obradu 3D prostornih podataka. Prepoznatljivost karakterističnih detalja poput drveća, suhozida, kamenih stijena, pa i samih pojedinih kamena na 3D modelu predstavljaju glavnu podlogu za daljnju istragu i vjerodostojnu 3D rekonstrukciju. Projekt prikazuje i nevjerojatna dostignuća Optech ILRIS 3D laserskog skenera kao vodećeg uređaja u sveobuhvatnosti i najvećem dinamičkom dometu uz održavanje visoke točnosti. Konačan model prilagođavan je različitim primjenama i to za simulaciju meteoroloških uvjeta, izrade 3D modela kao osnovne baze podataka forenzičnih dokaza, izradu najdetaljnijeg modela za vjerodostojnu 3D animaciju i rekonstrukciju cijelog događaja i dr. Primjerice, identičan uređaj korišten je i kod istrage i izrade modela ruševina WTC-a u New Yorku, te je prvi LIDAR senzor korišten za izradu 3D modela planeta kod aktualnih svemirskih istraživanja. Glavni je cilj ovog praktičnog i znanstvenog rada doprinijeti sprječavanju ovakvih tragičnih događaja u budućnosti.

Geodetski dio ovog projekta bio je veliki izazov i na jedinstven je način po prvi puta ušao u područje većih forenzičnih istraga na našim prostorima, a zbog svojih karakteristika (površine i detaljnosti prikaza) i u svijetu. Ovaj projekat izrađen je prvenstveno u svrhu 3D forenzične rekonstrukcije u suradnji s privatnim forenzičarem Vojinom Maštrukom.(www.forenzika.com) kao pionirom 3D forenzike.

self portrait outside my apartment 

• 6 pozicija skeniranja
• mete na udaljenosti do 100m
• prikupljeni podaci s jednog stajališta do 1500 m   udaljenosti
• vrijeme skeniranja: 1 dan
• približno 30milj. točaka
• površina: približno 50ha
• cijeli model georeferenciran i prezentiran kao   jedinstven model u HDKS sustavu (Hrvatskom   Državnom Koordinatnom sustavu)


Detaljan 3D model površine cca 50ha.

Fotografija self portrait outside my apartment Detaljan 3D model
self portrait outside my apartment
 


JRC 3D reconstructor
self portrait outside my apartment

JRC 3D reconstructor nova je programska aplikacija razvijena od strane talijanske tvrtke Gexcel koja je u bliskoj suradnji sa Sveučilištem u Bresci.

Obrada u programskom paketu JRC 3D Reconstructor (kriging, uklanjanje šuma, ''edge detection'', filtriranje). 
Fotografije
self portrait outside my apartment
 

self portrait outside my apartment
 

self portrait outside my apartment  self portrait outside my apartment 

self portrait outside my apartment  self portrait outside my apartment 


 

 

 
 
 


O nama  •  Lidar proizvodi  •  Software  •  Projekti i usluge  •  Kontakt
 
  ©2007 Geo3d d.o.o.  |  design by